ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙ

Συγγραφέας: ΒΑΛΕΡΥ ΠΩΛ

Εκδότης: ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Τo "Θαλασσινό Κοιμητήριο" του Πωλ Βαλερύ είναι δίχως άλλο το πιο περίφημο ποίημά του. Προ πολλού ήδη, εκείνος που είχε γίνει γνωστός κάποτε σαν "ο ποιητής της Νεαράς Μοίρας", του ποιήματος εκείνου, δηλαδή, που τον είχε αναδείξει από τη μια μέρα στην άλλη σαν το νέο μεγάλο ποιητή της Γαλλίας, έχει γίνει πλέον "ο ποιητής του Cimetiere Marin". Έτσι, το πα......

Αρχική Τιμή: 10.00 €

Τιμή IANOS: 9.00 (Κέρδος: 1.00 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΑΛΕΡΥ ΠΩΛ

Συγγραφέας
ΒΑΛΕΡΥ ΠΩΛ
Ο Πωλ Βαλερύ (1871-1945) γεννήθηκε στο Μονπελιέ, όπου σπούδασε νομικά, και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα "Νάρκισσος". Το 1892 έρχεται στο Παρίσι, όπου αναλίσκεται σε επιστημονικές, κυρίως, μελέτες (λογοτεχνικά, το 1894 είναι η χρονιά του "Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ"). Επανέρχεται στην ποίηση και το 1917 δημοσιεύει τη "Νεαρή μοίρα", συμβολικό ποίημα που τον κάνει διάσημο. Στην ίδια κοίτη, θ' ακολουθήσουν το "Θαλασσινό κοιμητήρι", ο δεύτερος "Νάρκισσος", οι "Κλάδοι της νίκης" κ.ά. ποιήματα λεπτόηχου συμβολισμού. Γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1925. Τα πεζογραφήματα του (μεταξύ άλλων, "Η ψυχή και ο χορός", 1925, "Ευπαλίνος", 1925) και οι στοχασμοί του (μια σειρά από δοκίμια, όπως οι "Ματιές στον σύγχρονο κόσμο", και σημειώσεις εργασίας όπως αυτές των "Τετραδίων") έχουν ως κύριο άξονα την πολλαπλότητα του εγώ, του ανεξάντλητου και πολυπρισματικού εγώ, ιδωμένου μέσα από τον μεγεθυντικό φακό ενός πνεύματος ασκημένου και οξυμένου στο έπακρο.

Περίληψη

Τo "Θαλασσινό Κοιμητήριο" του Πωλ Βαλερύ είναι δίχως άλλο το πιο περίφημο ποίημά του. Προ πολλού ήδη, εκείνος που είχε γίνει γνωστός κάποτε σαν "ο ποιητής της Νεαράς Μοίρας", του ποιήματος εκείνου, δηλαδή, που τον είχε αναδείξει από τη μια μέρα στην άλλη σαν το νέο μεγάλο ποιητή της Γαλλίας, έχει γίνει πλέον "ο ποιητής του Cimetiere Marin". Έτσι, το παραθαλάσσιο νεκροταφείο της γενέτειρας του Σετ, που το απαθανάτισε με το κορυφαίο αυτό ποίημα, του το ανταπέδωσε, χαρίζοντας του κι εκείνο την αθανασία. Πρόκειται για ένα ελεγειακό ποίημα, αφού θέμα του είναι ο θάνατος, το οποίο, όμως, το διαπερνά με τέτοια δύναμη ο ορμητικός χείμαρρος της ζωής που αντιστέκεται, διεκδικώντας τα δικαιώματα της, ώστε διαμορφώνεται βαθμιαία, στην πραγματικότητα και κορυφώνεται από ένα σημείο κι έπειτα, σε μια Ωδή στη Ζωή. Αποτέλεσμα που υποβοηθείται αποφασιστικά από την έντεχνη εναλλαγή ομαλών και "παρατονισμένων", πέραν σχεδόν των δυνατοτήτων της γαλλικής γλώσσας, δεκασυλλάβων στίχων, και η οποία ασφαλώς δεν είναι ξένη προς την ειδική γοητεία που ασκεί επάνω μας το ποίημα αυτό.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  LE CIMETIERE MARIN
 • SKU:
  0345695
 • ISBN:
  978-618-81408-5-1
 • ISBN2:
  9786188140851
 • Εκδότης:
  ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ
 • Συγγραφέας:
  ΒΑΛΕΡΥ ΠΩΛ
 • Μεταφραστής:
  ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2015
 • Σελίδες:
  43
 • Διαστάσεις:
  16x24
 • Βάρος:
  0.1430 kg
 • Χώρα:
  ΓΑΛΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία