ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Συγγραφέας: ΠΕΣΣΟΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ

Εκδότης: ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-ΕΥΘΥΝΗ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - (...) Το "Βιβλίο της ανησυχίας" είναι ένα βιβλίο εξομολογητικό, σπονδυλωτό αλλά σε δραματικό ήθος εκπληκτικά ενιαίο, πυκνό στην ειλικρίνειά του και συχνά σπαραχτικό στην εξομολογητική του αμεσότητα. Δεν υπήρχε καλύτερος, νομίζω, τρόπος να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Πεσσόα από το να πραγματοποιηθεί μια δειγματοληπτική έκδοσή του στα ελληνικά. Η......

Αρχική Τιμή: 10.60 €

Τιμή IANOS: 9.54 (Κέρδος: 1.06 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΠΕΣΣΟΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ

Συγγραφέας
ΠΕΣΣΟΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ
Ο Φερνάντο Αντόνιο Νογκέιρα Πεσσόα γεννήθηκε στη Λισαβόνα στις 13 Ιουνίου 1888 και πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1935. Την παραμονή του θανάτου του, σημειώνει από την κλίνη του νοσοκομείου: "I Know not what tomorrow will bring". Αυτό που το μέλλον έφερε αναμφισβήτητα είναι η καταξίωση του ως ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του εικοστού αιώνα. Ο Πεσσόα είναι ταυτόχρονα ποιητής και μύθος ποιητικός. Έζησε τη ζωή του στα όρια της ανυπαρξίας, δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, ενός έργου ανολοκλήρωτου και πολλαπλού, το οποίο κληροδότησε στις μέλλουσες γενιές κλεισμένο στο περίφημο μπαούλο, εξασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του. Ελάχιστα γεγονότα συνθέτουν τη βιογραφία του: θάνατος του πατέρα του, μετακίνηση μαζί με τη νέα του οικογένεια στο Ντέρμπαν της Αφρικής, αγγλική παιδεία, επιστροφή στη Λισαβόνα, βιοπορισμός ως αλληλογράφος σε εμπορικούς οίκους, ένας λευκός έρωτας, πολλή μοναξιά. Η πολυσχιδής ποιητική ζωή του βρίσκεται στους αντίποδες της βιογραφίας του. Ο Πεσσόα, ο οποίος υπογράφει το έργο του με το όνομα του αλλά και με τα 72 καταγεγραμμένα ετερώνυμά του, συνιστά μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κύριοι συντελεστές σε πρωτοτυπία αλλά και παραγωγικότητα οι εξής τέσσερις ετερώνυμοί του: ο δάσκαλος όλων Αλμπέρτο Καέιρο, ποιητής του "Φύλακα των κοπαδιών", ο εκκεντρικός ναυπηγός μηχανικός Άλβαρο ντε Κάμπος, ποιητής της "Θαλασσινής ωδής" και του "Καταστήματος φιλικών", ο επικούρειος, στωικός κλασικιστής συνθέτης ωδών Ρικάρντο Ρέις και, τέλος, ο Μπερνάρντο Σοάρες, συγγραφέας του "Βιβλίου της ανησυχίας". Αριστοτεχνικός διευθυντής αυτής της ιδιόμορφης ορχήστρας ο ίδιος ο Φερνάντο Πεσσόα, ο ποιητής του "Μηνύματος", ο διηγηματογράφος του "Αναρχικού τραπεζίτη", ο ακάματος δοκιμιογράφος επί παντός του επιστητού, ο θεατρικός συγγραφέας ενός ανολοκλήρωτου "Φάουστ", ο οποίος ορίζει την τέχνη του λέγοντας: "Προσποίηση είναι του ποιητή η τέχνη".

Περίληψη

(...) Το "Βιβλίο της ανησυχίας" είναι ένα βιβλίο εξομολογητικό, σπονδυλωτό αλλά σε δραματικό ήθος εκπληκτικά ενιαίο, πυκνό στην ειλικρίνειά του και συχνά σπαραχτικό στην εξομολογητική του αμεσότητα. Δεν υπήρχε καλύτερος, νομίζω, τρόπος να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Πεσσόα από το να πραγματοποιηθεί μια δειγματοληπτική έκδοσή του στα ελληνικά. Η επιλογή έγινε από την ισπανική μετάφραση του Άνχελ Κρέσπο ("Libro del desasosiego" Seix Barral/ Biblioteca Breve, Barcelona 1982) και μόνο από τα πρώτα, αριθμημένα από τον διαπρεπή μεταφραστή και ποιητή, εκατόν πενήντα κείμενα του βιβλίου - που έτσι ξαναριθμήθηκαν από εμάς. Η πολύγλωσση κυρία Σόνια Κουμαντάρου φιλοτέχνησε τη μετάφραση των κειμένων που εδιάλεξα, σε αντιπαραβολή με την πορτογαλική έκδοση ("Livro do desassossego", Atica, Lisboa 1982), όπου η Μαρία Αλιέτε Γκαλιόζ και η Τερέζα Σομπράλ Κούνια συνέλεξαν και κατέγραψαν τα συχνά σκόρπια αυτά κείμενα. Επισημαίνω, τέλος, πως το μεγάλο σε πνεύμα και σ' έκταση βιβλίο, ο Φερνάντο Πεσσόα είχε αποδώσει σ' ένα άλλο του ετερώνυμο: τον Μπερνάντο Σοάρες, σα να' θελε να υπογραμμίσει πως ο καθένας είμαστε πολλοί και οι πολλοί, συχνά, κανένας... Δεκέμβριος 1987 Κώστας Ε. Τσιρόπουλος (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  LIVRO DO DESASSOSSEGO
 • Σειρά:
  ΕΥΘΥΝΗ
 • SKU:
  0313160
 • Εκδότης:
  ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-ΕΥΘΥΝΗ
 • Συγγραφέας:
  ΠΕΣΣΟΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ
 • Μεταφραστής:
  ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥ ΣΟΝΙΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  1987
 • Σελίδες:
  100
 • Διαστάσεις:
  13x20
 • Βάρος:
  0.0000 kg
 • Χώρα:
  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία