ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εκδότης: ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ

Περίληψη - Ο ......

Αρχική Τιμή: 7.42 €

Τιμή IANOS: 6.68 (Κέρδος: 0.74 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Συγγραφέας
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 - 1911) έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ο ίδιος σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα ιστορεί τη ζωή του: "Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθω, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν. Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ’ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας. Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη "ἡ Μετανάστις" ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν "Σωτήρα". Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη "Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν" εἰς τὸ "Μὴ χάνεσαι". Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας."

Περίληψη

Ο << 'Αγιος των γραμμάτων>>, ο << υμνητής της Ορθοδοξίας>>, ο <<κοσμοκαλόγερος>> είναι κάποιοι από τους τίτλους που δόθηκαν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Στις σελίδες των έργων του, ο Ανατολικός Ορθόδοξος πολιτισμός, οχι μόνον υπάρχει, αλλά αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για την εξέλιξη των ιστοριών. Ο κόσμος του Παπαδιαμάντη είναι ο κόσμος των ιερέων της Σκιάθου, των " γραϊδίων" που ακολουθούν τον παπά στις λειτουργίες, της δεισιδαιμονίας και της προκατάληψης με χαρακτήρα θρησκευτικό.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΚΛΑΣΙΚΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 • SKU:
  0387458
 • ISBN:
  978-960-457-824-5
 • ISBN2:
  9789604578245
 • Εκδότης:
  ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΜΩΡΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ - ΜΑΡΙΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2016
 • Σελίδες:
  240
 • Διαστάσεις:
  12x17
 • Βάρος:
  0.2300 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣReview by ΣΙΜΟΣ
Τα 'Χριστουγεννιάτικα διηγήματα' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εγγράφουν τις πλαισιώσεις της αναπόλησης, των συμβολισμών της ενατένισης & της παρουσίας στο χώρο και στον χρόνο, στην μικρή Πολίχνη που ασκείται στην τελετουργία της εμβάπτισης και της 'αναγέννησης', της ιδιαίτερης παραφοράς ενώπιον του γέννησης του Ιησού.. Εντός μίας κοινότητας αναφορών, η Παπαδιαμαντική γραφή προσδιορίζεται και προσδιορίζεται από την λαϊκή θρησκευτικότητα, από την μυσταγωγία της αναμονής & της επιτέλεσης της Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας ενώπιον μικρών και μεγάλων. Το Παπαδιαμαντικό πηγαίο Χριστιανικό αίσθημα, την στιγμή της εορτής, της Χριστουγεννιάτικης νύξης και προσμονής συνέχει την Πολίχνη, την ίδια την ιστορικότητα της, αίσθημα που πραγματώνεται στις οριακές απολήξεις του χώρου, στην αίσθηση της πληρότητας και της καταφυγής σε μία γλώσσα ακατάληπτη και τόσο οικεία παράλληλα, στα πάθη και σε έναν διαφορικό μεσσιανισμό ο οποίος διαφαίνεται στο περιβάλλον της λειτουργίας.. Τα Παπαδιαμαντικά 'Χριστουγεννιάτικα διηγήματα' κινούνται στην αρχή και στο μέσον της Παπαδιαμαντικής λογοτεχνικότητας, εγγράφοντας και φέροντας το αίσθημα της Χριστιανικής πίστης στη ζωή της κοινότητας, στις ζωές ανθρώπων που αμαρτάνουν καθημερινά, που αναζητούν την λύτρωση και στην παραδοχή, στη λειτουργία και στο αντί-δωρο που προσφέρεται ως ίχνος.. O δικός του Χριστός σωματικοποιείται και σε μία Χριστουγεννιάτικη λειτουργία ενώπιον υποκειμένων που ακούγονται παράταιρα: ως σιωπή και ως σιωπηλή προσμονή που διευρύνεται εκείνη την στιγμή.. Ο Παπαδιαμαντικός θρησκευτικός άξονας δεν αναζητεί τους μεγάλους ναούς παρά τις οριακές απολήξεις του ναού, τους μικρούς και μισο-γκρεμισμένους ναούς που χάσκουν στο διά-κενο, την ίδια την ανθρώπινη κίνηση προς την διάστικτη γλυκύτητα.. (Αναρτήθηκε στις 12/12/2017)
Βαθμολογία
: Celtic Woman - The Voice