Αντικείμενο της μελέτης εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η μελέτη του πως η διάρθρωση της οικονομίας (τρόπος παραγωγής, παραγωγικές δυνάμεις και παραγωγικές σχέσεις), η διαπάλη διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων και ο συσχετισμός των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων... Περισσότερες Πληροφορίες
Αντικείμενο της μελέτης εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η μελέτη του πως η διάρθρωση της οικονομίας (τρόπος παραγωγής, παραγωγικές δυνάμεις και παραγωγικές σχέσεις), η διαπάλη διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων και ο συσχετισμός των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που προκύπτει κάθε φορά από αυτήν, η κατανομή της εξουσίας και ο τρόπος οργάνωσης του κράτους επηρεάζουν την εκπαίδευση.
Από την στιγμή που πολιτική σημαίνει σύγκρουση και διαπάλη, η εκπαιδευτική πολιτική δεν είναι ουδέτερη ακόμη και αν για πολιτικούς - και πολλές φορές προπαγανδιστικούς - καθαρά λόγους εμφανίζεται ως τέτοια. Στην μελέτη της εκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να τίθενται πολιτικά ερωτήματα: Ποιός έχει την εξουσία να αποφασίσει τί πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση; Ποιός κερδίζει από αυτό που γίνεται; Ποιός είναι ο σκοπός αυτού που γίνεται; Ποιός πληρώνει; Με ποιές εργασιακές σχέσεις εργάζονται οι εκπαιδευτικοί;
1) Ο Διονύσης Σ. Γουβιάς είναι κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης, και λέκτορας στο ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ειδίκευση στην εκπαιδευτική πολιτική. Έχει εξαετή διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και συνολική δεκαετή εκπαιδευτική εμπειρία (συμπεριλαμβανομένης και διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Έως σήμερα, έχει συμμετάσχει (ως απλός συνεργάτης, επιστημονικός συνεργάτης, ή σχεδιαστής & επιστημονικώς υπεύθυνος) σε 6 ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικού ή ευρύτερου κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, μέρος του οποίου έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές ή/και παρουσιαστεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, εστιάζεται (κυρίως) σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, σχέσης εκπαίδευσης & αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης & νέων τεχνολογιών και ανισοτήτων στην εκπαίδευση, καθώς και στην έμφυλη διάσταση της εκπαίδευσης. Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά σε εκπαιδευτικά περιοδικά για διάφορα ζητήματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Έχει επιβλέψει μέχρι σήμερα συνολικά 7 διπλωματικές εργασίες σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης διπλωματικών εργασιών. Υπήρξε μέλος της συγκλήτου Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006-07), ως εκπρόσωπος των λεκτόρων, και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δραστηριοποιείται σε επιστημονικές & επαγγελματικές ενώσεις, καθώς και σε διάφορες ΜΚΟ.
2) Ο Κώστας Ν. Θεριανός είναι Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Δες όλα τα βιβλία του
Login and Registration Form
Σύνδεση
Εάν είσαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης, παρακαλούμε συνδέσου εδώ.
Δεν έχεις λογαριασμό;